Google Developer Groups(GDG) tarafından organize edilen ve yazılım dünyasının prestijli konferanslarından biri olan DevFest, yazılım geliştiricileri bir araya getirmeye devam ediyor. Böylelikle Devfest sezonu Düzce ile başlamış oldu.22 Ekim 13:00 da GDG Düzce tarafından Düzce Üniversitesin’de düzenlenen etkinlik programı şöyleydi.
Tarih : 22 Ekim Çarşamba
Devfest Etkinlik Programı
Serdar BİÇER – Kullanıcıya Duyarlı Android Uygulamaları Geliştirmek
Mehmet Sencer KARADAYI – Eğitim ve Oyunlaştırma
Emrah SU – Sesli Adımlar Projesi
Muharrem TAÇ – Google Glass Uygulama Geliştirme
Ahmet Oğuz MERMERKAYA – Html5’in Yenilikleri
Hediye Çekilişi ve Kapanış
Yaklaşık 400 kişinin katıldığı organizasyonda. Teknolojik ve sektörel bir çok yenilik tanıtıldı. Bunlardan bazıları google glass, beacon ve HTML5 sunumlarıydı.
Devfest Düzce, GDG Düzce organizasyonuyla Düzce Üniversitesi Konferans Salonumuzda düzenlendi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği konferansa, M2 Bilişim Hizmetleri’nden Muharrem Taç, Boni Pazarlama ve İletişim Hizmetleri’nden Emrah Su, Valven Teknoloji CTO’su Serdar Biçer, Gamaprime Studio’dan M. Sencer Karadayı ve Aselsan’dan A. Oğuz Mermerkaya konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmanın ardından söz alan Valven firması CTO’su Serdar Biçer “Kullanıcıya Duyarlı Android Uygulamaları Geliştirilmesi” üzerine sunum yaptı. Android uygulamaları geliştirirken yaşanan sıkıntılardan bahseden Biçer, tasarlanan uygulamaları hızlandırabilmek ve müşteri şikayetlerini en aza indirebilmek için yapılması gerekenleri paylaştı. Programlama alanında öğrencilerimize deneyimlerini aktaran Serdar Biçer, tasarımın mümkün olduğunca basit olması gerektiğini vurguladı.
M. Sencer Karadayı, Eğitim ve Oyunlaştırma konusunda interaktif bir sunum gerçekleştirdi. Eğitimin içine oyun sokulabilir mi? Sorusunu öğrencilerimize yönelten Karadayı, iç motivasyonun kaynağına indi. Bireyin motive olabilmek için, otonom bir şekilde, belli alanlarda ustalaşarak, büyük bir bütünün parçası olma hissine sahip olması gerektiğini belirtti. Oyunların hayatımızda ne kadar önemli yer tuttuğunu gösterdi.Dünyada en çok oynanan oyunlarda her zaman takım olarak bulunulduğunu belirten Karadayı, anaokulundan sonra insanın elinden alınan gerçeklik algısının oyunlarla yeniden sunulduğunu kaydetti. Eğitim alanıyla oyunları bağdaştıran Karadayı, öğrencilerin birbiriyle yarışmak yerine birlikte daha iyiye yönlendirilmeleri gerektiğini söyledi. Karadayı sözlerini “Eğitim oyunlarla olmalıdır” şeklinde bitirdi.
Muharrem Taç katılımcılara Google Glass Uygulama ve Geliştirme konusunda bilgiler verdi. Giyilebilir teknolojilerin gelişim aşamalarından bahseden Taç, günümüzde cihazların küçülerek saat boyutuna indiğini belirtti. Donanım ve yazılımsal olarak yüksek bir mühendislik ürünü olan Google Glass’ın çalışma prensibine değinen Taç, cihazın potansiyellerinden bahsetti. Taç, Glass cihazında program yazarken dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak sözlerine son verdi.
Muharrem Taç sunumunun ardından öğrencilerimizden bazılarına cihazı deneterek onlardan geri bildirimler aldı.
Sesli adımlar projesinden bahseden Emrah Su, projelerinin görme engelliler için geliştirilmiş bir kapalı alan uygulaması olduğunu söyledi. AVM’ler içerisinde yerleştirilmiş beaconlarla kullanıcının tam yerini belirleyebildiklerini ve uygulama vasıtasıyla onu yönlendirebildiğini belirten Su, böylelikle görme engelli kullanıcının tam olarak istediği yere kolayca gidebildiğini belirtti. “Programda temiz bir arayüz kullandık, sesli yönlendirmelerle engelli kullanıcı istediği yere rahatça gidebiliyor.” dedi. Beacon teknolojisinden bahseden Su, cihaz yardımıyla belli bir alanda cep telefonları vasıtasıyla kullanıcının yerinin rahatça bulunabildiğini söyledi.
Konferansta son olarak söz alan Ahmet Oğuz Mermerkaya dinleyicilere Html 5 ile gelen yeniliklerinden bahsetti. Mermerkaya, internet tarayıcılarının html5 ile video oynatmak gibi bir çok yeteneğe kavuştuğunu söyledi.
Düzce Devfest, katılımcılara plaketlerinin takdiminin ardından öğrencilere yönelik hediye çekilişi ile sona erdi.
